Informatie aanvragen
Naam
E-mail
Telefoon
Bericht
AGRI-COM > Fruitteelt > Wortelsnijder > Tips om goed te wortelsnijden

Tips om goed te wortelsnijden


Aanvang wortelsnijden :
Ga recht in de rij gaan staan.
De wortelsnijder geheel laten zakken zodat hij rust in de topstang van de trekker en van het wielstel.
Positie bepalen waar het mes de grond in gaat.( handmatig / hydraulisch)
Door de topstangen in of uit te draaien kan men het niveau van de wortelsnijder veranderen.

Instellen van de wortelsnijder; In welke hoek er gesneden wordt, kan gewijzigd worden met de topstang
aan de bovenzijde van het schuinsnijframe.
Dit kan door de pen in een ander gat te steken, of de topstang te verdraaien.
In stilstand het mes geheel in de grond drukken.
Het frame zal zich “afduwen” afhankelijk van de zwaarte van de grond.
Daarvoor dient men voldoende gewichten aan de gewichtendrager te hangen. Alvorens te gaan rijden het mes terugtrekken, tot de wortelsnijder weer horizontaal in positie is, en de druk op de beide hefarmen gelijk is.
Terwijl men rijdt, kan men het mes vervolgens tot de juiste diepte er in drukken. 

Makkelijk en beter wortelsnijden !!
In lichte grond en ideale omstandigheden, en met het mes een klein stukje in de grond kan iedereen wel “goed” snijden. Bij zware grond, eventueel droge omstandigheden en dan het mes de grond in tot aan de “waterwortels”, is natuurlijk veel moeilijker. Ook dan wilt / moet u goed kunnen snijden.
 
Het mes wil de grond uit, -De trekker wil steeds naar rechts,  – het wielstel komt rechts omhoog – de wortelsnijder scheef achter de trekker:
Dit zijn opmerkingen die we zo af en toe horen. Door de wortelsnijder anders te gebruiken hebben we ervaren dat de meeste van bovengenoemde opmerkingen “getackeld “kunnen worden.
 
De correctiebouten aan de achterkant van het mes benutten
Bij het insteken van het mes wordt de afstand naar de boom bepaald. Dit moet gedurende het snijden dezelfde afstand blijven. Gaat het mes dichter naar de boom dan is de positie van het mes verkeerd. Men kan dit beinvloeden door de correctiebouten in te draaien zodat het mes enigszins naar voren kantelt, of men gebruikt het “slepende” mes aan de linker zijde. Denk erom, je doet of het één of het ander. Nooit beide !
 
Gebruik de achterbalk met het “slepend” mes
Alle door ons geleverde wortelsnijders zijn voorzien van een achterbalk en een recht mes. Deze moet u achterover kantelen in de werkstand. (cilinder is dan ingetrokken ) Het mes staat nu gericht naar beneden met de punt naar voren. Door het mes nu los te nemen, 90° naar achter te draaien en vervolgens weer te monteren komt het mes in een “slepende” stand te staan. Als u de wortelsnijder  laat zakken dan zal het slepende mes een stukje met de snijkant de grond ingaan. Hoever het de grond ingaat is afhankelijk van hoever u de topstang van de trekker en de topstang van het wielstel in of uit draait. Dit “slepende” mes zal de wortelsnijder recht houden en zorgt ervoor dat het schuinsnijframe-mes beter en makkelijker in de grond blijft. Tevens houdt het “slepende” mes de wortelsnijder beter op zijn plaats bij het insteken van het schuinsnijframe-mes.

Meet af en toe de lengte van het mes. Bij een te kort mes blijft het resultaat ook achter bij de verwachting